28 sept 2012

Els deserts

 Una tercera part del planeta no es troba ocupada per l'aigua. Són els deserts, amb més de 50 milions de kilòmetres quadrats de la superfície del planeta. Però la vida també existeix, tot i les condicions caloroses i extremes que han de suportar els seus habitants.
La fauna i la flora que hi habiten s'adapten a les dures condicions de vida als deserts. Mecanismes per evitar la transpiració i pèrdua d'aigua són vitals per a la supervivència de les espècies, així com el control de la temperatura.
Els deserts es caracteritzen per l'alta oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit (hi arriben a haver variacions de fins a 50 °C), la gran incidència de raigs solars, l'absència o poca vegetació i la falta de precipitacions, les quals quasi mai superen els 250 mil·lilitres a l'any.
Paisatgísticament els deserts poden ser diferents. Deserts de dunes i sorra, deserts de roca i deserts freds, com el desert del Gobi a on també hi neva. Els processos d'erosió són factors importants en la formació del paisatge desèrtic.
 El desert és un entorn hostil per l'espècie humana, però l'ésser humà també hi arriba a viure tot i les condicions adverses. La població, però, és molt reduïda.
L'escalfament global de la terra, la salinització dels terrenys de cultius, l'erosió i la desforestació fa que cada any la superfície desèrtica del planeta augmenti.

27 jun 2012

Parc Natural Delta del Llobregat

 El delta del Llobregat està format per una extensa plana que ocupa 98 km2 entre el massís del Garraf i Montjuïc, i el congost de Sant Andreu de la Barca al nord. Es forma en una època recent: apareix en èpoques romanes i va creixent fins al segle XIX. Ha tingut diferents boques de riu que amb el temps han anat creant les llacunes litorals. Per la naturalesa dels materials que el formen, té una capa d’aigües subterrànies, l’aqüífer, que ha possibilitat la transformació de l’agricultura i ha facilitat que se'n fes un ús humà intensiu; de fet, és una de les zones agrícoles més riques de la Mediterrània. Els aiguamolls litorals estan connectats amb l'aqüífer i en depenen. El delta del Llobregat és el segon delta en extensió de Catalunya i conserva un dels aiguamolls més importants del país.

El delta del Llobregat es va començar a formar fa aprox. 18.000 anys, però només  en fa uns 2.300 que el nivell del mar es va estabilitzar i es va iniciar la formació del delta actual, que pateix contínues transformacions, determinades pel difícil equilibri entre el mar i la terra i per les variacions del riu.

Durant molts segles, fou una terra inhòspita, amb un poblament precari i dispers sotmès a les dures condicions del territori. A partir del segle XV el territori és ocupat de forma contínua: l'agricultura de secà, primer, i la de regadiu, després, seran les activitats econòmiques dominants fins que al llarg del segle XX deixaran pas a la indústria i, finalment, a les activitats terciàries.
El delta actual és un espai transformat per l’acció humana. Les diferents etapes han deixat empremta sobre el territori, que s’ha convertit en un mosaic de paisatges: espais naturals, conreus, zones urbanes, industrials i de serveis, xarxa viària i ferroviària, i infraestructures com el Port i l’Aeroport.
El marge esquerre del riu Llobregat es va  transformar ràpidament  i avui dia gairebé no hi queden terrenys naturals ni agrícoles. El marge dret, en canvi, acull les restes d’aiguamolls litorals, algunes platges i pinedes ben conservades i també zones agrícoles i humanitzades.

Actualment, la diversitat de paisatges és la característica més rellevant d'aquest territori. Enmig d’aquest mosaic de paisatges destaquen, pel seu valor, els espais naturals. El Delta compta amb 20 hàbitats naturals d’interès europeu, 3 dels quals són d’interès prioritari, amb l'objectiu de conservar-los. Alberga una de les escases poblacions de trencadalla de Catalunya i una interessant població de Stachys marítima. Als prats humits i a les pinedes, s’hi han detectat més de 22 espècies diferents d’orquídies. També hi trobem una població d’invertebrats, d’amfibis i rèptils molt considerable. S’hi han donat cita més de 350 espècies d’aus diferents i constitueix una de les rutes més importants per a les aus migratòries. Per tot això, el Consell de les Comunitats Europees ha declarat ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) més de 900 hectàrees, que estan protegides com a Xarxa Natura 2000, i d’aquestes, prop de 500 hectàrees són Reserva Natural Parcial.

Els espais naturals del delta del Llobregat tenen un equilibri constant però dinàmic, tenen uns valors naturals intrínsecs que els atorguen importància mundial, i uns valors estratègics quant a l’ús públic i l’educació ambiental de primera magnitud. Gestionar-los i conservar-los és una prioritat i, per això, es va crear el 2005 el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.


15 jun 2012

Reserva Natural Vall d'Eyne


La vall d'Eyne ha estat reconeguda internacionalment per la seva diversitat zoològica i botànica, ja que és única a Europa.

És una reserva natural des de 1993, anomenada també la vall de les flors, ja que hi ha més de 700 espècies de plantes, incloent moltes endèmiques rares i protegides. Té una superfície de 1.200 hectàrees i una altitud des de 1650 metres a 2850 metres. La travessa una ruta de senderisme, que és una delícia per als naturalistes, fotògrafs i excursionistes que decobreixen una de les millors reserves botàniques dels Pirineus.
El riu Eina (Eyne en francès) neix al capdamunt de la vall, prop de la Pica de les Nou Fonts i la recorre en direcció nord fins unir-se amb el riu de Bolquera per formar el riu d'Angost, que desemboca al riu Segre entre els pobles Vià i Eyne.
Eyne, el poble
Eyne combina l'autenticitat d'un típic poble de muntanya, el seu ric patrimoni natural i històric, amb la modernitat d'una estació d'esquí amb cabanes i cases de camp i servei a les pistes. L'antic poble és el punt de partida per a nombroses excursions. des d'on es descobreix la vall, reserva de la naturalesa i la ruta de classificats arqueològics (dòlmens i menhirs). la curvatura de l'estació ha permès la instal·lació de pistes d'esquí alpí de tots els nivells, nombroses rutes de senderisme, senyalitzades i obertes a la pràctica de l'esquí de fons i raquetes de neu.





30 may 2012

Vall de Madriu - Perafita - Claror, Andorra


Aquesta vall, una part de la qual està situada a la parròquia d´Encamp, és un microcosmos molt representatiu de la manera en què l´home ha aprofitat els recursos de les zones més altes de la serralada dels Pirineus al llarg de mil·lenis.
Els seus meravellosos paisatges de vessants escarpades, les geleres amb immenses prades, les valls boscoses, etc. tota aquesta harmònica casualitat de la natura cobreix una superfície total de 4.242 hectàrees, és a dir, un 9% del territori del Principat d´Andorra. 
Els principals usos històrics d´aquesta zona han estat l´activitat agrària (agricultura, ramaderia i explotació forestal), la siderúrgia i l´aprofitament hidroelèctric. Com a resultat d´aquests usos, ens han arribat molts elements antròpics que, integrats en un entorn natural únic, són generadors del paisatge cultural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Per tant, aquests imponents paisatges no només constitueixen els testimonis dels canvis climàtics del planeta, sinó també dels avatars econòmics i dels sistemes socials, així com de la perdurabilitat del pasturatge i d´una cultura creixent de la població de muntanya. Aquesta vall, conté vestigis del treball de la fosa del ferro, camins de pedres i cultius en terrasses.


És un paisatge cultural, una obra conjunta de l’home i la natura de gran excepcionalitat i amb importants valors estètics, històrics i culturals. La vall conserva molts elements i les estructures d’explotació, organització i gestió dels recursos naturals (boscos, pastures, bordes, camins, aigua...) que mostren la utilització i l’evolució d’aquest territori al llarg de la història. De gran valor identitari, la vall ha esdevingut un testimoni viu de la història i les formes de vida d’un país rural de muntanya. Paratges d’una bellesa extraordinària són fruit de la interacció de l’home amb el medi.
L’interès essencial de la vall d’origen glacial, que drena la conca secundària més gran d’Andorra, es fonamenta en la densitat elevada d’elements de valor patrimonial naturals i culturals que apareixen concentrats, en un estat de conservació excel·lent, en una superfície relativament petita de 4.247 hectàrees.
Plataformes ciutadanes, organismes no governamentals com ICOMOS i diverses administracions públiques, que vetllen per la salvaguarda del patrimoni cultural i natural, han treballat per donar a conèixer els valors d’aquest paratge únic en el territori andorrà. En reconeixement a l’excepcionalitat d’aquest espai, l’any 2004 la vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada per la UNESCO paisatge cultural PATRIMONI MUNDIAL.
Si vols mes informació, pots visitar el següent enllaç
Visita el nostre àlbum de fotos a l'enllaç del facebook

VISITA LA NOSTRA PÀGINA WEB





22 may 2012

Parc Natural de la Vall de Sorteny, a Ordino, Andorra

El Parc Natural de la Vall de Sorteny, situat a la parròquia d’Ordino al Principat d’Andorra, és un paradís botànic amb més de 700 espècies de flors i plantes, algunes úniques als Pirineus. Malgrat la seva reduïda superfície, la vall de Sorteny gaudeix d’una bona riquesa faunística. Isards (Rupicapra pyrenaica), cabirols (Capreolus capreolus) i porcs senglars (Sus scrofa) en són els més freqüents.
La vall de Sorteny ofereix un interès singular des del punt de vista científic, històric i educatiu, però també estètic, paisatgístic i recreatiu. En un petit país de muntanya com Andorra, el Parc, tot i tenir una superfície limitada de 1.080 hectàrees, participa en la preservació de la biodiversitat i, més enllà de les fronteres, en la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus.

El patrimoni natural presenta una gran diversitat

El riu de Sorteny és l’element vertebrador de la xarxa hidrogràfica de la vall de Sorteny, neix a 2.082m d’altitud, on conflueixen els rius de la Serrera i de la Cebollera que neixen respectivament a 2.680m (naixement a altitud més elevada d’Andorra) i 2.485 m.
La majoria dels hàbitats del Parc natural són d’interès comunitari com el prat de dall, les landes, els boscos de pi negre i els prats alpins, alguns sent prioritaris com les molleres amb bonys d’esfagnes. El Parc natural de la vall de Sorteny presenta una gran riquesa florística, amb més de 700 espècies fanerògames. Més de 50 espècies són endèmiques dels Pirineus.

VISITA LA NOSTRA PÀGINA WEB





8 may 2012

Sortida amb motiu del Dia Mundial de les Aus Migratòries



El proper cap de setmana del 12-13 de maig se celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries amb el lema "Les aus migratòries i la gent - Junts al llarg del temps"
BIRDING LLEIDA EXPEDICIONS hem organitzat una sortida el diumenge 13 de maig per conèixer la fauna del Segre i el bosc de ribera.
Es começarà la ruta a les 8h del matí des del Parc La Roca del Call, a Ponts (La Noguera - Lleida) seguint un itinerari que voreja el riu, travessa el Llobregós per la passarel·la nova, fins la roca del Call.(uns 4-5 km entre anar i tornar).
Cal portar: Binocles, bloc de notes i bolígraf, roba i calçat adequat (si pot ser de tonalitats fosques), barret, protecció solar, beguda, guia d'ocells (si es disposa). No porteu gossos.

 INSCRIPCIONS:
- Per mail: info@birdinglleidaexpedicions.cat
- per telèfon:  973.460.522 (de 17h a 20h)
- Abans de l'11 de maig - Places limitades - 
Organitza:

4 may 2012

Reserva i Centre d'Interpretació del Bisó Europeu

El Bisó Europeu és el mamífer més gran del continent (pot pesar entre 500 i 900 kg) i és un dels més amenaçats.
L'any 1923 es va instituir a Polònia la Companyia Internacional de Defensa del Bisonte (CIDB), que defensava la recuperació d'aquesta espècie. En els anys 50 va aconseguir el permís del govern polonès per reintroducir 12 exemplars al Bosc de Biał owieża, a Masuria, que va ser declarat Parc Nacional, i l'any 1966 l'ONU va incloure el bisó europeu en la llista d'animals protegits. Actualment queden menys de 1000 exemplars del bisó europeu (Bison bonasus) al món.

.
Poder-los veure en llibertat és una experiència inolvidable.
Aquesta i més imatges han estat preses des de les instal·lacions de la Reserva i Centre d'Interpretació del Bisó Europeu a  San Cebrián de Mudá, Palència 

2 may 2012

Coneix les bodegues del Castell d'Encús amb el nostre pack de cap de setmana

Les bodegues del Castell d'Encús són al capdavant de la classificació en la llista Parker 2012 dels vins de Lleida, i en la novena posició de Catalunya amb 95 punts gràcies al resultat de l'el·laboració del vi Thalarn 2010. D'aquesta manera s'introdueix la denominació d'origen Costers del Segre als vins catalans més ben classificats.

 

Si voleu conèixer l'el·laboració d'aquest vi de fermentació a la pedra, com feien els cavallers monjos de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem al s. XII, apunteu-vos al nostre pack de cap de setmana al Pallars.

 

Podeu veure tota la informació de la notícia en el següent enllaç

25 abr 2012

Expedició a la Llacuna de la Nava, Palència


La Llacuna de la Nava va ser originalment una gran llacuna natural de més de 2.000 ha situada al sud-oest de la província de Palència. Després de diversos intents de dessecació, va desaparèixer finalment com aiguamoll a l'any 1968 per obrir noves terres de cultiu. No obstant això, a partir de l'any 1990 hi ha un exitós projecte de recuperació de l'aiguamoll dut a terme per la Fundació Global Nature i diverses administracions, atès que s'ha restituït unes 400 hectàrees. Està integrada dintre de la Zona d'especial protecció per a les aus(Zepa) i forma part d'aiguamolls del Conveni de Ramsar.

L'actual Llacuna de la Nava és una llacuna estepària, amb un règim hidrològic anual controlat de forma artificial, pel fet que l'aportació de precipitacions és mínim i clarament insuficient. És una llacuna de baixa profunditat, amb uns 40 cm de mitjana, que es manté amb aigua des de la tardor fins que s'asseca durant l'estiu. L'aigua que s'introdueix en les cubetes de la llacuna procedeix en la seva major part del Canal de Castella.

Acull importantíssims contingents d'aus aquàtiques, i existeix a la actualitat un inventari amb 222 espècies d'aus, el que suposa el 41% de totes espècies presents a la península ibèrica.

És zona d'importància internacional per l'ànsar comú (Anser anser) amb concentracions màximes de fins a 10.000 individus. Acull especialment anàtids i limícoles, (amb màxims de fins a 20.000 aus), sobretot en la hivernada i els passos migratoris de primavera i tardor. També cal ressaltar la seva rellevància durant l'estiu, època més desfavorable per a les aus aquàtiques. En aquesta època de l'any, la Nava és un dels pocs llocs on troben hàbitat i condicions favorables en l'àmbit nacional.

Entre les espècies que visiten la llacuna destaquen: l'oca riallera petita (Anser erythropus), el xoriguer petit (Falco naumanni), el pioc salvatge (Otis tarda) i l 'ànec capblanc (Oxyura leucocephala), l'espàtula (Platalea leucorodia), el bitó comú (Botaurus stellaris), el martinet ros (Ardeolla ralloides), passos de cigonya negra (Ciconia nigra), l'ànec griset (Anas strepera) o el fumarell carablanc (Chlidonias hybridus). Un altre au de pas en migració és la boscarla d'aigua (Acrocephalus paludicola), que estava considerada en perill i de la qual no es tenia gaire informació. Per aquest motiu, es va concedir un Projecte Life de la UE per a la Conservació de la Boscarla d'aigua a la ZEPA "La Nava - Camps" entre els anys 2002 i 2006, dut a terme per la Fundació Global Nature.

A la flora, destacar la presència d'espècies rares i amenaçades, com la Chara oedophylla i altres macròfits aquàtics com la Zannichellia obstusifolia. També cal esmentar la presència d'una aquàtica emergent, Botumus umbelatus, planta escassa i en regressió a la Península Ibèrica.

Podeu observar les fotografies en aquest enllaç

Expedición a la Laguna de la Nava, Palencia


La Laguna de la Nava fue originalmente una gran laguna natural de más de 2.000 ha situada al suroeste de la provincia de Palencia. Tras varios intentos de desecación, desapareció finalmente como humedal en el año 1968 para abrir nuevas tierras de cultivo. Sin embargo, a partir del año 1990 hay un exitoso proyecto de recuperación del humedal llevado a cabo por la Fundación Global Nature y diversas administraciones, dado que se ha restituido unas 400 hectáreas. Está integrada dentro de la Zona de especial protección para las aves (Zepa) y forma parte de humedales del Convenio de Ramsar.

La actual Laguna de la Nava es una laguna esteparia, con un régimen hidrológico anual controlado de forma artificial, debido a que la aportación de precipitaciones es mínimo y claramente insuficiente. Es una laguna de baja profundidad, con unos 40 cm de media, que se mantiene con agua desde el otoño hasta que se seca durante el verano. El agua que se introduce en las cubetas de la laguna procede en su mayor parte del Canal de Castilla.

Acoge importantísimos contingentes de aves acuáticas, y existe en la actualidad un inventario con 222 especies de aves, lo que supone el 41% de todas especies presentes en la península ibérica.

Es zona de importancia internacional por el Ansar común (Anser anser) con concentraciones máximas de hasta 10.000 individuos. Acoge especialmente anátidas y limícolas, (con máximos de hasta 20.000 aves), sobre todo en la invernada y los pasos migratorios de primavera y otoño. También hay que resaltar su relevancia durante el verano, época más desfavorable para las aves acuáticas. En esta época del año, la Nava es uno de los pocos lugares donde encuentran hábitat y condiciones favorables en el ámbito nacional.


Entre las especies que visitan la laguna destacan: la oca risueña pequeña (Anser erythropus), el cernícalo primilla (Falco naumanni), la avutarda (Otis tarda) y la malvasía cabeciblanca (Oxyura leucocephala), la espátula (Platalea leucorodia) , el avetoro común (Botaurus stellaris), la garcilla cangrejera (Ardeolla ralloides), pasos de cigüeña negra (Ciconia nigra), el ánade friso (Anas strepera) o el fumarel cariblanco (Chlidonias hybridus). Otro ave de paso en migración es el carricerín cejudo (Acrocephalus paludicola), que estaba considerada en peligro y de la que no se tenía mucha información. Por este motivo, se concedió un Proyecto Life de la UE para la Conservación de la Carricerín cejudo en la ZEPA "La Nava - Campos" entre los años 2002 y 2006, llevado a cabo por la Fundación Global Nature.

En la flora, destacar la presencia de especies raras y amenazadas, como la Chara oedophylla y otros macrófitos acuáticos como la Zannichellia obstusifolia. También cabe mencionar la presencia de una acuática emergente, Botumus umbelatus, planta escasa y en regresión en la Península Ibérica.

20 abr 2012

La Serra de Boumort



La Serra de Boumort es troba a cavall de les comarques del Pallars Jussà i de l'Alt Urgell. Un espai solitari, abrupte i salvatge, de fàcil accés i emplaçat al Prepirineu de Lleida. Es troba catalogada dins del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000. Té una extensió de 10.000 hectàrees i el seu punt més alt és el Cim de Boumort amb 2.076 metres d'alçada, indret que ofereix al visitant unes magnífiques panoràmiques dels Pirineus i de la Plana de Lleida.


En aquest indret trobem un ecosistema molt ric en fauna i flora. És la serra més meridional d'Europa amb fauna i flora alpina. La presència de fauna és essencialment d'espècies de mamífers i d'aus. La flora podem diferenciar espècies de cotes baixes i d'altres de zones més altes.

El Boumort presenta la singularitat de ser l'únic lloc d'Europa on podem trobar i observar les quatre espècies de voltors simultàniament: el voltor comú, el voltor negre, l'aufrany i el trencalòs. Les cingleres i les copes dels arbres són llocs de cria d'aquestes aus al llarg de tota la serra.
El voltor comú és la rapinyaire més nombrosa, formant-se grups d'entre 30 i 50 individus sobrevolant el cel a la recerca d'aliment. El voltor negre és una espècie reintroduïda recentment després d'haver desaparegut d'aquest hàbitat. Els darrers anys s'ha aconseguit la cria de nous individus gràcies a la bona adaptació en aquest medi natural. L'aufrany és una espècie migratòria present a la primavera i a l'estiu, a diferència del voltor comú, el voltor negre i el trencalòs que hi són presents al llarg de tot l'any. A les acaballes de l'estiu migra cap a zones més càlides de l'Àfrica subsahariana a la recerca d'aliment. Finalment, el trencalòs s'alimenta de moll d'os que trenca després de deixar-ho caure des de les alçades. Altres rapinyaires que habiten al Boumort són l'àliga daurada i el falcó pelegrí.

D'espècies d'aus en trobem d'altres ben destacades i que ocupen llocs diferents a l'escala tròfica. Exemple són el picot negre, el gall fer, el mussol pirinenc, la perdiu roja i la perdiu xerra.


L'altre gran grup important de la fauna present són els mamífers, especialment els ungulats salvatges, a on el cérvol comú és el seu principal protagonista. A darrers de setembre es produeix la brama del cérvol, moment d'aparellament a on el mascle emet uns forts brams per atreure les femelles i que poden escoltar-se per tota la serra. La sortida de sol o la posta són les millors hores per gaudir-ne. És en aquest moment quan els mascles dominants competeixen entre ells enfrontant-se amb les seves robustes i majestuoses banyes. A la primavera es produeix el naixement de les cries, època també en què els animals canvien les banyes per unes de noves.
Semblants al cérvol comú, al Boumort podem trobar el cabirol, l'isard i la daina. D'altres espècies de mamífers que també viuen són el porc senglar, la guineu, el teixó, l'esquirol, la fagina i la marta.

La flora existent a la Serra de Boumort difereix si es localitza a les parts altes o baixes de la serralada. La vegetació a les zones de menys altitud consisteix en arbres com el pi roig i el roure. Tanmateix podem trobar matolls de argelagues i romaní així com boixos. Ben diferent és la vegetació i el paisatge de les zones més altives, formada per prats quasi alpins i el pi negre, com també les herbàcies. Destaquem la festuca i l'avena montada. Tota aquest diversitat ofereix al visitant una gran varietat paisatgística.

Cal destacar la presència de cinc plantes estrictament protegides dins d'aquest espai, que són: l'aguilera, el narcís, l'astràgal danès, la bufalaga de les neus i la flor del vent.
En definitiva, la Serra de Boumort és un indret privilegiat per a l'observació de la fauna salvatge.