17 may 2018

LA VALL DEL RIU LLOBREGÓS


La vall del riu Llobregós aplega un conjunt de pobles i masies en un paisatge marcadament rural a la comarca de la Segarra. L'Espai d'Interès Natural de la Vall del riu Llobregós (PEIN) està format a l’entorn de les poblacions de Sanaüja, Biosca, Massoteres i Torà, un espai de característiques molt singulars, tant pel que fa a la seva formació geològica com al poblament vegetal i a la fauna. Està composada per camps de secà de cereal al llar de la ribera del riu Llobregós. Tot plegat forma un conjunt de 1.190 ha.

La fauna d'aquest espai natural és diversa. Entre els mamífers ens podem trobar el teixó, la guineu, el conill, el porc senglar, la fagina, el talpó o el cabirol. De rèptils habiten la serp blanca, el vidriol, el llangardaix. D’amfibis principalment granotes i gripaus. La varietat d'espècies d'ocells és variada. Els rapinyaires més presents en aquest hàbitat són el xoriguer comú, el xot, l'esparver cendrós, l'òliba, l'àliga cuabarrada i l'astor. D'aus insectívores i granívores en trobem l'oriol, el rossinyol i l'abellerol, entre altres. D'altres ocells que ens hi podem trobar a la vall del Llobregós són la puput, el picot garser gros, el corb, la perdiu, la tórtora comú i el mussol. Les aus estepàries no són molt abundants, tot i que en poden veure’n alguna com l’abellerol.

Les escasses precipitacions, l'acusat règim tèrmic, d’estius calurusos i hiverns gèlids, i els sols que contenen poca matèria orgànica són els factors que determinen l'aparició d'una vegetació adaptada de manera específica a aquest medi. Hi trobem plantes endèmiques protegides com ara el ruac, el heliantem i el lepidi. Al llarg del riu es forma l'anomenat bosc de ribera amb arbres típics d'aquest ecosistema com xops, albers i freixes.






No hay comentarios:

Publicar un comentario