3 may 2018

EL RIU SEGRE, EL BOSC DE RIBERA I EL BOSC DE GALERIA


El Segre és un riu afluent de l'Ebre. La seva conca comprèn territoris de França, Andorra i Catalunya. Neix a l'Alta Cerdanya, al Pirineu francès, al terme municipal de Llo. Després de recórrer 265 km pràcticament tots per la província de Lleida, el riu desemboca a l'Ebre passada la població aragonesa de Mequinensa. Al llarg del seu recorregut es troben els pantans d'Oliana, de Rialb i de Sant Llorenç de Montgai. D'ell en surten el Canal d'Urgell i el Canal Segarra-Garrigues.

El riu Segre és un riu ple de vida, constantment i en moviment. Un riu amb poc grau de contaminació i amb una bona qualitat d'aigua, fet contrastat per la natura gràcies a la presència d'espècies animals bioindicadors que hi viuen en ell. Als marges i al voltant del riu es forma l'anomenat bosc de ribera i el bosc en galeria.


Podem diferenciar dos trams al llarg de tot el seu recorregut, el curs alt i el curs baix i mig. Ambdós amb fauna i flora ben diferent l'un de l'altre. Mentre que al curs alt del riu Segre les aigües són més braves, més netes i més fredes, a la part mitja i baixa són aigües més tranquil·les, en part gràcies a la gran quantitat d'aigua que hi arriba i a l'acció de l'home amb la construcció de les preses i pantans. Aquests factors fan que al llarg de la part mitja i baixa del riu Segre es formi l'anomenat bosc de ribera. El bosc de ribera no és més que el conjunt de la flora i la fauna que es forma a les vores i voltants d'un riu. Pel contrari, al curs alt del riu es forma una altre mena de bosc, el bosc en galeria, caracteritzat pel mantell que fan les branques dels arbres sobre el riu i que impedeix el pas de la llum solar.

Les preses i els pantans al llarg del Segre, fins i tot les construïdes als seus afluents, determinen el comportament del riu. El cabdal del riu avui en dia queda regulat en funció de la quantitat d'aigua que deixen anar les preses, segons les necessitats que té l'home per proveir de reg els camps de cultiu i també de les aigües arribades per les pluges o bé pel desgel de la neu. Un efecte destacat provocat per la construcció de les preses és la retenció dels sediments. Aquests ja no arriben a la desembocadura de l'Ebre fent la regressió any rere any del delta de l'Ebre.


Les zones de confluència del riu amb els seus afluents s'anomena aiguabarreig. L'aiguabarreig és un ecosistema important dins la part baixa del seu curs. Els aiguabarreigs més importants són els de la confluència amb el riu Noguera Ribagorçana i amb el riu Cinca.

La fauna present al Segre no sempre és la mateixa. Diversos factors fan variar la presència de determinades espècies al llarg del seu curs i de l'època de l'any. Tant mateix, cal diferenciar les espècies segons si parlem del bosc de ribera o del bosc en galeria.

Amb l'arribada de la primavera moltes espècies d'aus retornen a l'ecosistema fluvial. El motiu és l'abundància d'aliment propiciat per la proliferació d'insectes, substrat per a l'alimentació d'aquestes espècies d'aus insectívores. Exemples són l'oriol, el rossinyol i el mosquiter. Altres espècies d'aus són sedentàries i habiten tot l'any. Entre elles citem el bernat pescaire, l'ànec collverd, el pit-roig, entre altres. Finalment, són poques espècies les que hi arriben aquí a passar l'hivern. Destaquem el corb marí gros.


Altres espècies d'aus s'alimenten de les llavors i dels fruits dels arbres i arbustos que creixen a la vora del riu. Són principalment les espècies d'aus de les famílies dels fringíl·lids i dels passeriformes. Els peixos i els invertebrats també són substrat per a un nombre elevat d'aus.

Els mamífers també hi són presents a la fauna del riu. Molts d'ells s'atansen al riu a beure o a menjar com les guineus, els teixons o el porc senglar, però d'altres hi viuen permanentment com les llúdrigues.

La vegetació del bosc de ribera està composta majoritàriament per arbres, densos i alts, amb poca presència d'herba i arbustos. Formada per arbres com el xop, l'àlber i l'om, així com també altres tipus de vegetació com l'heura i el sanguinyol. A diferència del bosc de ribera, la vegetació del bosc en galeria del curs més alt del riu es formada per espècies com el vern, el salze i el bedoll.





No hay comentarios:

Publicar un comentario